Megosztás

Hagyományőrzés a Barcaságon – Boricatánc

Időpont: 12/25/2019 - 12/27/2019

Helyszin: Háromfalu: Pürkerec, Tatrang, Zjzon

Részletek: Előző évi felvételek: https://www.facebook.com/klehel77/media_set?set=a.1182571221850618.1073741899.100002932553854&type=3

Belépő: Ingyenes

Karácsony és Szilveszter között nem szabad kihagyni a Háromfaluban (Pürkerec, Tatrang, Zajzon) ismét reneszánszát élő hagyományt a Boricát.

 

 

Az érdeklőket december 25-én Pürkerecen, december 26-án Zajzonban, december 27-én pedig Tatrangon várják a Boricát táncoló csapatok. Egy kis ízelítőnek pedig dr. Kovács Lehel István – Térben és időben … Barangolás a Barcaságon című könyvéből idézzünk:

“Vad dobbantások a levert havon. Szótlan sikolyok, vérvörös lángnyelvek. Mélyfekete árnyak a szürkületben. Vérfagyasztó maszkok: sastollak, lószőr és disznófogak. Összecsapnak a kardok. „Egy a kettüő, három…” Négyen küzdenek életre, halálra. Szikrát vetnek a kardok. Kongnak a kolompok. Végül a leggyengébb aléltan zuhan alá. „Beliébujt az ördöng!” S a kardok végighasítanak bőrt, húst, csontot. Csak a halál tisztítja meg a lelket, a testet. Felerősödnek a kolompok. Ősi teremtő erőt idéznek. Hüvelybe a kardokkal: eljött a korbács ideje. Vad csattogások, hogy elűzzék a gonoszt, s idecsalják a jót. Új, erős lelket a feldaraboltba. A korbácsnyél ragasztja össze a testet, gyógyítja be a sebet, s egy utolsó hatalmas csattanás kergeti bele a lelket. A feltámadás isteni csodája. Új élet indul, új hit fakad, melyhez már nem fér hozzá a gonosz. A beavatás megtörtént. A gyenge erőssé, a fiú férfivá vált. „Mostan mán1 szaladhat, mint a pusztai csitkuó2!”

1 Mán: már hsz.

2 Csitkuó: csikó fn [Áll.].

A kukák1 eme pantomim-játéka zárja a boricát, az ősi hétfalusi csángó férfikörtáncot. Beavató rítus, mágikus cselekvés, szakrális rend. A Nap újjászületésének szimbóluma. Az előkészületek és próbák ádvent karácsonyváró légkörében zajlanak. Régen a téli napforduló idején járták házról házra, s a rítus átnyúlt a farsangba is, Brassó tanácsa azonban egy császári rendeletre hivatkozva 1764. február 6-án betiltotta a boricát, így azután csak titokban járhatták Aprószentek napján2. Zajzoni Rab István kihalt szokásként írta le 1861-ben, de napjainkban ismét reneszánszát éli.”

1 Kuka: maszkos, néma szereplő a boricában fn [Ünn.].

2 Így, bevegyítve a székelyföldi Aproszentek ünnepi játékok közé, titokban járhatták a boricát is.

 

 

Programok

Falu

Helyi termékek

Tevékenységek

Szellemi örökség