Megosztás

Kakaslővés

Időpont: 04/12/2020 - 04/12/2020

Helyszin: Apáca

Belépő: Ingyenes

A Barcaságon általános kakasütés ma Apácán él tovább kakaslövés formájában. Húsvét vasárnapján érdemes Apácára látogatni, hogy részeseivé váljunk egy élő hagyománynak.

A legenda szerint, a tatárjárás ideje alatt: ” … Itt nem volt semmi, ideje továbbállni. Szedték a sátorfákat, cipelték a nehéz ládákat, szerszámozták a lovakat, s akkor – a sűrű fellegeket megtörő hajnalpír halvány sugarára – megszólalt a kakas. Hangja élesen hasította át a sötétséget újra és újra. A nádasból jött. Fegyverbe! – hangzott a parancs, s a rettent had megindult a sások közé. Amint közel értek, derengett csak fel a sötét köd homályából a nádas rejtekében megbúvó Feketevár. Vad mészárlás és rablás követte a kakas árulását … ”

Hogy mi történt utána? Látogassanak el Apácára Húsvét vasárnapján és megtapasztalhatják a legenda folytatását.

További információk: 

  • Mikor: 2020 április 12.-én, 14.00 órai kezdettel
  • Hol: Apácán, Brassó megye, 37 km-re Brassótól, Négyfalutól
  • Megközelítés: egyénileg autóval vagy igény szerint szervezet csoporttal (minimum 15 jelentkezőnél)
  • Helyszínen: idegenvezetés (ha van igény rá, előzetes jelentkezés szükséges)
  • Ár a választott opció alapján: szállítás+idegenvezetés vagy csak idegenvezetés

Húsvét vasárnapján, az istentisztelet után a gyerekek menete az első legény házától indul. A legények fekete nadrágba, piros mellénybe öltöznek, oldalukon kard, arcukon festett bajusz. A vitézek fekete mellényben és zöld kalapban masíroznak, vállukon nyílpuska. A menetet a fúvószenekar vezeti, mögöttük az abban az évben konfirmált, felnőtté avatott fiúk, fejük fölé emelve a festett, kakas-célpontos tábla. A lányok népviseletben vonulnak énekelve a falu főutcáján. A sereg lehajtott fővel tiszteleg a templom és az iskola előtt, majd szép időben a falu határába, a Hegyparagára, eső esetén pedig a kultúrházba vonulnak, ahol elkezdődik a szertartás.

Galéria

Programok

Falu

Helyi termékek

Tevékenységek

Szellemi örökség