Share

Împușcatul cocoșului

Data de desfășurare: 04/12/2020 - 04/12/2020

Locație: Apața

Intrare: Gratuit

În Duminica Paștelui, merită să vizitați Apața pentru a deveni parte a unei tradiții vii.

Atenție în satele ceangăiești Paștele se sărbătorește după calendarul catolic.

Împușcatul cocoșului – tradiție cunoscută în Țara Bârsei – a rămas în viață doar în comuna Apața.

Conform legendei, pe când au venit turcii „… la lumina slabă a zorilor, care a străbătut norii deși – a cântat cocoșul… La arme! – a sunat porunca, și oastea temută a pornit înspre ascunziș. Trădarea cocoșului a fost urmată de un asediu și un măcel sălbatic, iar din locuitorii satului, de abia au mai rămas câțiva. Ruinele pline de fum erau spălate de o ploaie care cernea necontenit, iar deasupra cetății, cei care au supraviețuit, au legat cocoșul trădător de o furcă și l-au executat.

În fiecare an, în prima săptămâna din Postul Paștelui, băieții care sunt înaintea confirmării, aleg șase feciori dintre ei…

Pentru a afla povestea mai departe, popositi în comuna Apata în duminca Pastelui protestant/catolic.

Informații utile: 

  • Când: 12 aprilie 2020, de la ora 14.00
  • Unde: Comuna Apața, jud. Brașov, 37 km de Brașov
  • Deplasare: independent sau în grup (la minim 15 participanți)
  • La fața locului: ghidaj (pe bază de înscriere)
  • Prețul în funcție de alegere: transport+ghidaj sau numai ghidaj

În duminica Paștelui, după slujbă, alaiul copiilor pornește de la casa primului copil. Feciorii se îmbracă în pantaloni negri, vestă roșie, au la brâu o sabie, pe față au vopsită mustață. Vitejii mărșăluiesc în vestă neagră și pălărie verde, purtând pe umeri un arc. Alaiul este condus de o fanfară, după care urmează băieții care au confirmat în acest an și au devenit bărbați, purtând deasupra capului tabla vopsită cu cocoșul în mijloc ca și țintă. Fetele mărșăluiesc cântând pe ulița principală a satului în ținută populară. Ceata își prezintă onorurile cu capul aplecat în fața bisericii și a școlii, după care dacă este vreme bună, se duc la hotarul satului, la Hegyparag, iar în caz de ploaie în căminul cultural, unde începe ceremonia.

Galerie

Programe

Satul

Produse locale

Activități

Cultură imaterială