Share

Obiceiuri ceangăiești din Țara Bârsei – Dansul Borița

Data de desfășurare: 12/25/2019 - 12/27/2019

Locație: Comuna Tărlungeni: satul Purcăreni, satul Tărlungeni, satul Zizin

Detalii: Poze din ani precedenți: https://www.facebook.com/klehel77/media_set?set=a.1182571221850618.1073741899.100002932553854&type=3

Intrare: Gratuit

Nu ratați dansul tradițional ceangăiesc Borița din cele trei sate: Purcăreni, Tărlungeni, respectiv Zizin. Acest obicei s-a renăscut și se dansează în perioada sărbătorilor de iarnă: în data de 25 decembrie la Purcăreni, în data de 26 decembrie în Zizin, respectiv de 27 decembrie la Tărlungeni.

 

 

O scurtă descriere a dansului oferit de dr. Kovács Lehel István în cartea „În spațiu și timp… Plimbare în Țara Bârsei”:

Tropăieli sălbatice pe zăpada bătătorită. Țipete mute, limbi de foc purpurii. Umbre profund negre în amurg. Măști înfiorătoare: pene de vulturi, păr de cal și colți de porc. Se ciocnesc săbiile. „Unu, doi, trei… Patru se luptă pe viață și pe moarte. Săbiile scot scântei. Răsună tălăngile. Până la urmă cel mai slab se prăbușește. ”A intrat dracu în el!” Și săbiile despică piele, carne, oase. Numai moartea curăță sufletul, corpul. Se intensifică tălăngile. Evocă putere făuritoare. Săbiile în teci: a sosit vremea biciului. Țăcănit sălbatic, ca răul să fie alungat, iar bunătatea să fie ademenită aici. Suflet nou, puternic în cel măcelărit. Mânerul biciului lipește împreună corpul, vindecă rănile, și o ultimă pocnitură puternică mână în el sufletul. Miracolul divin al învierii. Se naște o nouă viață, izvorăște o nouă credință, la care deja nu mai are acces răul. S-a înfăptuit inițierea. Slabul a devenit puternic, băiatul a devenit bărbat.

 

 

Programe

Satul

Produse locale

Activități

Cultură imaterială