Zajzon

Zajzon, Zaizonium, Zajzendorf, Zizin. Falu Brassótól 15 km-re, keletre. 1880-ban 1336 lakosából 996 magyar, 265 román, valamint 6 német anyanyelvű, 2002-ben 2309-en lakták, ebből 1317 román, 701 magyar és 291 cigány nemzetiségű. Valamikor az ország, de az egész Monarchia egyik legkedveltebb fürdőhelysége volt. Egyszerre 600 személyt befogadni képes villáival, fürdőszállodájával Előpatak, Borszék és Tusnád után Zajzon a negyedik helyen állt a fürdővendégek preferencia listáján. Mára szállodáját lebontották, forrásvizeit befogták és bukaresti kocsik szállítják eladásra multinacionális hipermarketekbe…

*

*         *

Zord reggel volt. Pár napja túllépett már a naptár május közepén, mégis ködfátyol ülte meg a falut. A felhőbe burkolózott Csukás nem mutatta havas sziklaszirtjeit.

A szálloda vendéglőjében kevesen gyűltek össze. Tegnap érkeztek a tramvájjal[1] Hosszúfaluba, onnan szekérrel Zajzonba. A Csukásra jöttek. A túrázás mellett a hegység tavaszi növényzetét és állatvilágát tanulmányozzák, no meg egy kicsit belekóstolnak a korai fürdőéletbe.

A kétszáz főre tervezett nagyterem üresen visszhangzott, amint a kis csapat helyet foglalt a reggelihez. Volt idejük, a köd miatt a fürdőt veszik ma szemügyre. Taizsné, a vendéglős, igazi csángó különlegességgel készült: a nagy üstben ott gőzölgött a sajomatokány[2], és elkészült a puliszka is.

Evés közben terelődött a beszélgetés Blaha Lujzára. A budapestiek mesélték, hogy milyen lelkesen népszerűsíti a híres színésznő kedves gyógyfürdőjét, és itt, a helyszínen szeretnék látni a pavilon deszkafalára krétával felírt üzenetét: „Fiaim csak énekeljetek és ne felejtsetek el szépen énekelni!”. A brassóiakat inkább Horger Antal személyisége vezette Zajzonba. A Főreál egykori tanára a hétfalusi csángók eredetéről tanította őket, és az általa gyűjtött csángó mesék elevenen éltek bennük.

Friss zajzoni borvízzel öblítették le a fenséges reggelit, majd felöltőiket magukra kapva kiléptek a ködbe.

*

*         *

A fürdő kiépítése csak az 1700-as évek végén kezdődött, amikor Brassó felfigyelt a források gyógyhatásaira, és lefoglalta azokat. A klimatikus gyógyhelyet először Schnell Péter balneológus vizsgálta meg tudományosan 1842-ben. A várt eredmények beigazolódtak. Zajzon borvizei kiválóak voltak a légzőszervek hurutos bántalmai, gyomor- és bélbajok, vérhiányok és női bajok kezelésére. A fürdő hamarosan kiépült. Fedett medencék, sétányok, gyógyfürdők, borvízkutak, hideg lobogó, zuhany, hullám és meleg fürdő, szálloda, vendéglők, villák, fedett sétány, teniszpálya, valamint 40 holdas fenyves park, kényelem várta a vendégeket.

A fürdőorvosok is híresek voltak: dr. Plecker János (Brassó, 1780. április 1. – Zajzon, 1850. szeptember 3.) a brassói egészségügyi bizottság elnöke, dr. Honigberger János Marton (Brassó, 1795. március 10. – Brassó, 1869. december 18.) híres keletutazó, a lahorei király házi orvosa.

A Concordia szállodából (45,6384° É; 25,7747° K; 606 m) kilépve, a kicsiny társaság először a patak jobb partját látogatta végig. Nézelődve haladtak el az 1863-ban épült emeletes községháza előtt, szemügyre vették dr. Béldi oszlopsoros házát, Gingold Károly, majd Dudás Márton, a zajzoni földész imponáló bérházát. Útba ejtették a nagy fényűzéssel berendezett hullámfürdőt és uszodát, amelyet a malomárokból kivezetett vízér táplál. Ellátogattak a híres csángó költő és néprajzkutató, Zajzoni Rab István (Zajzon, 1832. február 2. – Brassó, 1862. május 14.) szülőházához (45,6364° É; 25,7785° K; 611 m), majd visszafelé megnézték az evangélikus templomot (45,6353° É; 25,7769° K; 612 m) is. Csak ezután mentek át a díszes hídon, hogy a bal parton bugyogó forrásokat megízleljék. Ha a sűrű köd nem zárta volna le a kilátást, először jobbra fordulva a Schwarzenbergre[3] mentek volna fel. Üde légkört terjesztő fenyvesek közt kanyargó, padokkal ellátott utak vezetnek a tetőre, de most nem látszott a Csukás, sem a Zajzon völgye, vagy a nagy Barca mezőt lezáró Nagy-kőhavas, Keresztény-havas, Királykő.

A sűrű lombsátorral fedett sétányra fordultak, elhaladtak az ásványos meleg fürdők csinos épülete előtt, majd a zenészek erkélye alatt megpillanthatták Blaha Lujza[4] feliratát. Itt volt a fürdőtelep központja, a Ferdinánd-forrás, mely felett oszlopokon nagy kupola nyugodott. Jót ittak a savakban igen gazdag vízből, hogy útjukat tovább folytatva megcsodálhassák Waldbaum patikus, Greissing orátor, Langer szenátor nagy fürdővilláit. Így értek a díszes fedéllel ellátott Lajos-forráshoz, melynek vizét szintén megkóstolták. A forrás magas mangántartalmának köszönhetően idegrendszeri betegségek gyógyítására is alkalmas volt.

Egy rövid séta következett a hideg loboguóig[5], melynek a szászok a hangzatos Ferencz-forrás nevet adták.

Császárokról és főhercegekről elnevezett források fogadták tehát e kicsiny csapatot 1910-ben, de hagyjuk őket most megmártózni a nagy uszoda vizében, s mi rohanjunk előre a történelemmel.

1912-től kezdődően Sipos Jánosné Bereczki Anna (Bácsfalu, 1850. január 27. – Bácsfalu, 1926. március 29.), a csángók Nagyasszonya, nagy horderejű, fáradságot nem kímélő munkával megvette Zajzonfürdőt Brassó városától, és lányával nekilátott korszerű kiépítéséhez.

Ekkor nyitották meg a Béla-forrást, melynek vizét felmelegítették, és a fürdőházba vezették a park közepén. A Béla-forrásból alkális savanyúvíz bugyogott, s így a légzőszervek hurutos bántalmainál és más hurutos bajokban használták sikerrel. A fürdőorvos dr. Adorján Jenő lett.

Bereczki Anna halála után a fürdő a Tompa család tulajdonába került. Nem sokáig, mert az impérium-váltás elvette tőlük. A borvízforrásokat befogták, és egy Constantinescu nevű bukaresti ember töltötte üvegekbe. 1949-ben a gyárat államosították, majd nemrég privatizálták. Szintén egy bukaresti cégé lett.

Hasonló sorsra jutott a Concordia fürdőszálló is. A Hétfalu társadalmi életében oly élénk szerepet játszó szálloda a Tompa kúriában működő pionírtábor irodája, üzlethelyiség, szövetkezeti irodák helyisége, majd iskolaépület lett. Az 1977-es, majd az 1989-es földrengés megrongálta az épületet, de legnagyobb ellensége a kommunizmus nemtörődömsége volt. Az omlásveszély miatt az iskolát bezárták, az épület 1990 óta üresen állt, és teljesen tönkrement. A tető beomlott. A jogos tulajdonosok már csak az álló falakat és a téglatörmelékeket kaphatták vissza, 2004-ben pedig a földdel vált egyenlővé.

Az egykori fürdőhelyből csak a vízparti sétány nyoma és a ma szegesdróttal körülvett park maradt meg, s a Zajzon patakán egy-egy lengőhíd, a villák udvarán egy-egy örökzöld fenyőfa emlékeztet a régen volt pompára. A fürdő, a falu, a villák s a szálloda már áldozatai lettek az új honfoglalásnak. A mi legnagyobb ellenségünk a közöny, a nemtörődömség és a belső ellenségeskedés, mely belőlünk fakad, és ellenünk fordul. Mert concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur. Egyetértéssel a csekély dolgok is öregbednek, az egyet nem értés miatt pedig a legnagyobbak is elpusztulnak…

Kovács Lehel István: Térben és időben… Barangolás a Barcaságon
Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság, Négyfalu, 2017.
ISBN 978-973-0-25878-3
_____________________________________________

[1] Tramváj: városi vasút, helyi érdekű vasút fn Rom.: tramvai. A Brassót Hosszúfaluval összekötő helyi érdekű vasút neve. A szárnyvonalat 1892. március 7-én avatták fel, és 1960-ban számolták fel.

[2] Salamás, sajoma, sajama, sajamás: medvehagyma fn [Növ.] {Allium ursinum L.}.

[3] A Muszka-asztal régi neve, magyarul Feketehegyet jelent. Schwarzenberg herceg ittjártának emlékére keresztelték el így a brassóiak.

[4] Blaha Lujza (született Reindl Ludovika, Rimaszombat, 1850. szeptember 8. – Budapest, Erzsébetváros, 1926. január 18.) magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”. A zajzoni gyógyfürdő pavilonjának deszkafalára írta fel krétával: „Fiaim csak énekeljetek és ne felejtsetek el szépen énekelni!”.

[5] Loboguó: forrás fn (inkább szénsavas).

Galéria

Tevékenységek

Programok

Szellemi örökség

Helyi termékek

Javaslataink ha felénk jár útad

Hostel Zozo House

Igazi oázis a nagyvárosi forgatagban, otthonias hangulatot és kiváló ...

Olvass tovább
Pilvax vendéglő

Brassó központjában várja vendégeit magyar, illetve erdélyi konyha különleges ízvilágával. Reggelit, ebédet, vac...

Olvass tovább
Hegyivezető

Domokos Jenő Magyar anyanyelvű, Brassó környékén élő, államilag elismert dipl...

Olvass tovább